Air alkali adalah berbeza daripada paip kerana kurang berasid-ia mempunyai pH lebih dari tujuh, bermakna ia mempunyai kepekatan ion hidrogen yang lebih rendah, menerangkan Alyse Levine, R.D., pengasas Rancangan Reset Makan. Masa untuk pelajaran kimia asas: "Semua cecair mempunyai ukuran keasidan, yang ditentukan pada skala pH. PH mengukur kepekatan ion hidrogen dalam cecair, yang dinyatakan pada skala 0-14. Apa-apa pun di bawah tujuh (rasa kopi hitam, jus oren, dan cuka) adalah berasid, tujuh adalah neutral dan di atas tujuh (seperti baking soda) adalah wilayah alkali, "kata Levine.
Air alkali boleh dimakan dari banyak sumber, termasuk penapis khas, lampiran keran, dan aditif yang meningkatkan pH. Salah satu kaedah yang paling biasa (dan mudah), adalah melalui air botol (seperti Essentia atau Evamor), dijual di kebanyakan kedai runcit.